HVAD ER STRESS?

En tilstand af overbelastning

Hvad er stress? – stress er ikke en sygdom – men en tilstand af overbelastning

Hvad er stress? Stress opstår, når vi igennem længere tid bruger flere ressourcer, end vi har. Når vi gør det, dræner vi langsomt os selv for energi og overskud til at klare hverdagen. Når vi bliver presset eller udfordret, sættes kroppen i alarmberedskab, som også kaldes kamp eller flugt respons. Det er en akut stress, der sætter os i stand til at handle her og nu. Det er ikke sikkert, vi gør det, men stressen forbereder os til aktion. Denne proces er ikke farlig i sig selv, men hvis den opstår igen og igen igennem for lang tid, kommer vi under pres og er belastede. For lang tid i en sådan tilstand giver alvorlig stress, og kan i værste fald ende med et stresskollaps.

Stress kan ramme alle

Ofte er vi ikke klar over, at vi er stressede. Vi er heller ikke bevidste om, hvad det egentlig er, der stresser os. Stressen kommer snigende, og vi mærker den ikke, eller også skubber vi tankerne fra os, og fortsætter som vi plejer. Stressen hober sig op, og vi kommer mere og mere ud af balance med risiko for at udvikle alvorlig stress eller et stresssammenbrud.

Stress er ikke noget, der kun rammer bestemte typer mennesker. Det kan ramme os alle. Vi kan være stærke på nogle områder, og pludselig komme i en situation, hvor den indre styrke vakler eller bliver rystet godt og grundigt. I vores højhastighedssamfund går det stærkt, og vores hverdag speedes op, så vi nogen gange taber pusten. Vi skal være attraktive, omstillingsparate, fleksible, dynamiske og i det hele taget præstere mere på arbejde i dag, end vi gjorde i går. Tager vi en pause bliver vi overhalet indenom, og det kan være svært at holde til kravet om konstant udvikling. Nogle kommer igennem dagen med et alt for højt adrenalinniveau, og betegner ofte dette som positiv og god stress, og tror det er ok at fortsætte på den måde. Når stressen rammer, bliver vi meget overrasket.

Det er vigtigt at være bevidst om sin stress

Hvis vi er engagerede og gerne vil gøre det godt, er der risiko for at blive ramt af stress, og det er derfor vigtigt at lære at blive bevidst om vores egne stress symptomer, så vi kan mærke og håndtere stressen, inden det går galt.

STRESS TESTEN
Det er muligt at komme af med sin stress igen. Stresscoaching hjælper dig med praktiske værktøjer, som passer til dine behov. Prøv evt. vores stresstest eller kontakt os for en uforpligtende samtale.

JEG VIL GERNE VIDE MERE
DEFINITIONER PÅ STRESS

  • Stress opstår, når virkeligheden ikke er, som vi vil have, den skal være.
  • Stress er, når belastningerne overstiger ressourcerne.
  • Stress er en tilstand, vi kan komme i, når der stilles større krav (ydre eller indre), end vi evner at løse.

ÅRSAGER TIL STRESS

Der kan være mange årsager til stress. Stressen kan være relateret til arbejdet, privatlivet eller ens egne tanker! Forskning har vist, at tanker har stor indflydelse på vores krop og adfærd.

Typiske eksempler er:

  • usikkerhed om fremtiden
  • for meget arbejde
  • for lidt arbejde – arbejdsløshed
  • manglende frihed til at bestemme selv
  • ensomhed
  • mangel på søvn

KONSEKVENSER AF STRESS

Vedvarende belastning påvirker vores krop og kan føre til mange forskellige symptomer – fysiske, psykiske og adfærdsmæssige.

LÆS MERE OM STRESSSIGNALER OG STRESSSYMPTOMER

FOREBYGGELSE OG HÅNDTERING AF STRESS

Det er muligt at komme af med sin stress! Du kan lære at håndtere, mestre og forebygge belastende stresssituationer mere hensigtsmæssigt.